Az utóbbi időben a közösségi médiában számos alkalommal felmerült a kisteherautókkal, furgonokkal történő parkolás problémája. Felkerestük a Városrendészet Győr és Győr Megyei Jogú Város Útkezelő Szervezetének szakembereit, hogy összeszedjük a legfontosabb tudnivalókat.

A parkolók jelentős részében 2018–2019-ben kerültek ki a most is látható kiegészítő táblák, amelyek jelzik, hogy a KRESZ értelmében a személygépkocsi-parkolóhelyeken csak a személygépkocsinak levizsgáztatott autók parkolhatnak.

Milyen kisteherautóra lehet külön engedélyt kérni?

Amennyiben a 3,5 tonna, vagy az alatti össztömegű és 5,2 méternél nem hosszabb kisteherautók, furgonok tulajdonosának a telephely- és a lakáscíme azonos, akkor kaphat 0–24 órás parkolási engedélyt, amellyel megállhat a lakása közelében. Amennyiben a parkolási engedély fizetős övezetre vonatkozik, az engedély nem mentesít a parkoló díjának megfizetése alól. Ilyen esetekre a lakossági kedvezmény sem alkalmazható, az új parkolási rendeletben az ilyen haszongépjárművekre külön bérletárat állapítanak majd meg, mely a parkolóórás díjnál természetesen sokkal kedvezőbb lesz.

Munkavégzés esetére alkalmilag hogyan lehet szabályosan parkolni olyan környéken, ahol személyautóknak van csak lehetősége megállni?

Munkavégzés érdekében szintén lehet engedélyt kérni, azonban ezek az engedélyek csak reggel 6 órától 21 óráig érvényesek.

Fontos kritérium a lakcímkártyán szereplő cím, a vállalkozás bejelentett telephelye, vagy nem ott lakó esetében a vállalkozási tevékenység típusa. Az esetben is születhet megoldás, ha olyan céges autóval kell hazamenni, amely nincs a sofőr nevén, vagy nem a lakóhelye a telephely, hiszen a beérkező kérelmeket az Útkezelő Szervezet egyedileg bírálja el, és adott esetben ilyen jellegű engedélyek kiadása is előfordulhat. Ezeknek az engedélyeknek a kiadásának alapvető feltétele, hogy a céges jármű fizikai méretében a kijelölt várakozóhelyek területén el kell, hogy férjen. A várakozóhelyek területéről kilógó járművek, amelyek bár szintén 3,5 tonna össztömegű furgonok, de hosszított, magasított kivitelűek – akár 6-6,5 méter hosszúak is –, a forgalmi sávba, a járdára vagy a kerékpárútra lógva balesetveszélyes szituációt okozhatnak, így ezek az autók nem kaphatnak felmentést, azaz engedélyeket sem.

Kik számíthatnak büntetésre?

Azok a tehergépjárművek, amelyek nem rendelkeznek a fent taglalt engedélyek egyikével sem, és a személyautóknak fenntartott parkolókban állnak meg, büntetésre számíthatnak. Azt pedig, hogy egy forgalmi engedélyben mi szerepel, a rendész a helyszínen lekérdezi a megfelelő adatbázisból. Ha így megbizonyosodott a szabályszegésről vagy szabálysértésről, akkor kezdi meg az intézkedést.

A törvény engedélyezi a kerékbilincs felhelyezését és szabálysértés kiszabását is, egyidejűleg. Győrben a városrendészek minden intézkedést egyéni elbírálásban részesítenek, lehetőség szerint két szankciót (kerékbilincs és bírság) nem alkalmaznak.

Fontos tudni, hogy a büntetés kiszabásánál a fokozatosság elvét követik. A mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóban történő engedély nélküli megállást minden esetben a legszigorúbb feltételekkel büntetik. Zöldterületre történő parkolás szintén büntetés kiszabását vonja maga után, szintén a fokozatosság elve alapján.

A szabályozás tehát világos és egyértelműen arra törekszik, hogy a lakosság érdekeit képviselje. Vannak azonban olyan előírások, amelyeknek a betartását meg kell követelni, szintén közös érdektől vezérelve, hogy még élhetőbb és szerethetőbb legyen a város.

https://www.youtube-nocookie.com/embed/aWmBqNLls_I?feature=oembed&iv_load_policy=3&modestbranding=1&rel=0&autohide=1&playsinline=0&autoplay=0

Forrás: https://www.gyorplusz.hu/gyor/parkolasi-kisokos-kisteherautosoknak/